Äidinkielinen opetus parantaa oppimistuloksia ja luo siten vahvan perustan lasten tulevaisuudelle. Kuva: BTL

Tunnetun afrikkalaisen sananlaskun mukaan lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Toinen sananlasku sanoo, että jos haluaa päästä pitkälle, on kuljettava yhdessä. Nämä viisaat sanonnat pitävät paikkansa myös kielen parissa tehtävän työn suhteen – kulttuureista, rajoista ja ajankohdasta riippumatta.

Kielen parissa tehtävä työ kantaa satoa tuleville sukupolville.

Kielen parissa tehtävä työ vie aikaa. Yhteisöjen vahvistaminen oman kielen käytössä ei tapahdu yhdessä yössä. Siihen kuuluu sato, joka kasvatetaan useamman sukupolven ihmisistä. Heillä ei ole aina samoja mahdollisuuksia kuin meillä länsimaissa, mutta heidän vahvuutenaan on yhdessä tekeminen yhteisön piirissä.

Hyvän perustan luominen ja jokaisen sukupolven kasvaminen tiedollisesti ja ihmisarvonsa tuntemisen suhteen edeltäneiden ihmisten uhrausten ansiosta on hyvin hengellinen tehtävä.

Keniassa Kwalen ja Tana Riverin piirikunnissa on käynnissä projekti, joka pyrkii luomaan perustan lasten opetukselle pokomon, digon, orman ja duruman kielillä. Vuonna 2022 käynnistyneeseen projektiin kuuluu 18 kokeiluun osallistuvaa koulua, joissa on otettu käyttöön uutta esiopetuksen opetusmateriaalia. Tavoitteena on saada opetus käyntiin näillä neljällä kielellä, jotka ovat lasten äidinkieliä. Äidinkielisen opetuksen on osoitettu parantavan merkittävästi oppimistuloksia. Se on keskeinen osa yhteisön kehittämistä ja luo vahvan perustan lapsen tulevaisuudelle.

Joulukuuhun 2024 mennessä äidinkieliseen opetukseen osallistui 18 koulussa yhteensä 1 385 lasta (703 poikaa ja 682 tyttöä), mikä edustaa satoja vanhempia ja perheitä näissä yhteisöissä. Kokeilussa on mukana 42 opettajaa ja 11 piirikunnan virkailijaa. Projektia tukee kenialainen järjestö Bible Translation and Literacy (BTL), ja Wycliffe Raamatunkääntäjät rahoittaa ja ohjaa sitä.

Tässä ei kuitenkaan ole kaikki. Kaikki tällaiset ohjelmat edellyttävät paikallisten sidosryhmien, kuten opetusviranomaisten, halukkuutta osallistua työhön ja sen toteuttamiseen eri kouluissa ja alueilla. Joskus ne kuitenkin menevät pidemmälle. Kwalen ja Tana Riverin piirikunnissa on virinnyt vaivihkaa ideoinnin ilmapiiri. Projektia arvioivassa kokouksessa kaksi piirikunnan opetusviranomaista esitti idean, joka oli paljon muutakin kuin vain ongelmien ja haasteiden tunnistamista.

Hassan Ndaro ja Winnie Kinyua tarjoutuivat vapaaehtoisesti suunnittelemaan seurantavälineen, joka auttaa rekisteröimään oppimisen paikalliset tarpeet, ja lupasivat tukea sen käyttöönottoa kouluissa. Työvälineellä saatu palaute on korvaamatonta projektin jatkumisen varmistamiseksi tulevaisuudessa ja parantaa lasten oppimistuloksia.

Pitkälle pääsemiseen tarvitaan tosiaan monia yhteistyökumppaneita. Tarvitaan myös Suomesta Kenian rannikolle ulottuva kylä. Yhdessä autamme satoja kenialaisten yhteisöjen lapsia kohti parempaa tulevaisuutta.

Teksti: Marc Secchia