Maailmanlaajuinen raamatunkäännöstyön rukouspäivä

11. marraskuuta 2024

Raamattu sanoo selvästi, että Jumala haluaa meidän elävän täyttä elämää (Joh. 10:10). Hän haluaa meidän tuottavan hedelmää (Joh. 15:5, Gal. 5:22-23) ja kokevan iloa (Psalmi 16:9-11). Hän on hyvä Isä, joka antaa mielellään hyviä lahjoja lapsilleen (Matt. 7:11). Silti niin usein työtapojemme ja riittämättömän levon takia väsymme ja lannistumme. Tarkastelemme sen vuoksi Jeesuksen ajatuksia siitä, miten voimme paremmin kasvaa tähän täyteyteen ja hedelmällisyyteen.

Aiemmin tänä vuonna Wycliffe-järjestöjen allianssin (Wycliffe Global Alliance) rukousta edistävä tiimi kokoontui verkkoretriittiin. Kun Johanneksen evankeliumin tekstiä 15:1-17, jossa Jeesus puhuu itsestään viinipuuna ja meistä oksina, oli mietiskelty useita päiviä, eräs ryhmän jäsen sanoi: ”En ole koskaan nähnyt viinipuuta, jossa olisi vain yksi oksa. On vaikea tuottaa hedelmää yksinäisyydessä. Oksat kasvavat vierekkäin ja tuottavat hedelmää yhdessä. Isot oksat jopa tukevat pieniä oksia ja auttavat niitä tuottamaan hedelmää. Kaikki tukeutuvat Jumalaan.”

Kutsumme sinut mukaan mietiskelemään keskinäisiä yhteyksiämme yksilöinä ja järjestöinä saman viinipuun oksina. Joissakin kulttuureissa hengellistä kasvua pidetään yksilön toimintana. Mutta niin kuin Raamattu puhuu kirkosta Kristuksen ruumiina (Room. 12:4-5), tiedämme allianssin olevan toisiinsa liittyneiden järjestöjen yhteisö ja uskomme, että osa vahvuudestamme tulee tästä yhteydestä.

Pyrkiessämme kasvamaan yhdessä, voimme pohtia ja mietiskellä seuraavia asioita:

1. Mikä on identiteettimme?

Joh. 15:1-2: ”Minä olen tosi viinipuu, ja Isäni on viinitarhuri. Hän leikkaa minusta pois jokaisen oksan, joka ei tuota hedelmää, mutta jokaisen hedelmää tuottavan oksan hän puhdistaa liioista versoista, jotta se tuottaisi hedelmää entistä enemmän.”

Joh. 15:5: ”Minä olen viinipuu, te olette oksat.”

Kun pohdiskelemme Johanneksen evankeliumin tekstiä 15:1-17, se on hyvä mahdollisuus muistuttaa itseämme siitä, keitä olemme Kristuksessa. Emme ole viinipuu (Jeesus) emmekä puutarhuri (Isä). Olemme viinipuun oksia ja vastuullamme on pysyä yhteydessä viinipuuhun. Viinipuu ravitsee meitä ja auttaa meitä kasvamaan. Puutarhuri leikkaa meitä ja tekee meistä hedelmää tuottavia. On tärkeää, ettemme ota itsellemme liikaa vastuuta yrittämällä olla puutarhurin tai koko puun roolissa emmekä eristäydy muusta viinipuusta. Voimme tukea heikompia oksia ja auttaa niitä kasvamaan tavalla, joka tekee mahdolliseksi niiden pysymisen kiinni viinipuussa.

Mieti: Millaiset käytännön askeleet auttavat meitä pysymään Jeesuksessa?

Rukoile:

  • Ylistä Jumalaa siitä, että hän on valinnut meidät ja tehnyt meistä lapsiaan. 
  • Kiitä häntä siitä, mitä hän on tehnyt meille ja meidän kauttamme yhteisesti työssään.
  • Iloitse siitä, että vaikka kuritus ja leikkaaminen eivät koskaan tunnu mukavilta, voimme niiden kautta kokea Jumalan hyvyyttä ja tuottaa enemmän hedelmää.

2. Miten voimme kehittää riippuvuuttamme Jumalasta? 

Joh. 15:5:  ”Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään.”

Joskus palvelemme niin kiireisinä, että unohdamme työn kuuluvan Jumalalle ja että meidän tehtävämme on tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. Missä määrin turvaamme Jumalaan sen sijaan, että nojaamme omaan ymmärrykseemme (Sananl. 3:5-6)? Meidän on oltava täysin riippuvaisia Jumalasta, vaikka se ei ole aina meille luontaista, koska ilman häntä emme voi tehdä mitään.

Mieti: Kuinka voin kannustaa yhteisöäni nojaamaan enemmän Jumalaan?

Pyydä Jumalaa näyttämään, millä tavoin hän haluaa meidän turvaavan häneen enemmän.

Uskommeko, että työ kuuluu Jumalalle ja että hän antaa kaiken tarvittavan työnsä suorittamiseksi?

Rukoile:

  • Kerro Jumalalle, miten tarvitsemme häntä ohjaamaan, opastamaan, varustamaan ja tekemään meidät kykeneviksi hänen palveluksessaan.
  • Rukoile – riippuvuutemme ilmaisuna – ”mahdottomien” toiveiden, tavoitteiden ja unelmien puolesta.
  • Kuuntele hänen ääntään kertomassa meille hänen tiensä.

3. Millaista hedelmän tuottaminen on?

Joh.15:16: ”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy. Kun niin teette, Isä antaa teille kaiken, mitä minun nimessäni häneltä pyydätte.”

Voimme ylistää Jumalaa siitä, että hän on valinnut meidät. Hän on valinnut meidät olemaan hedelmällisiä ja osallistumaan hänen kanssaan hänen työhönsä.

Joh. 15:6: ”Joka ei pysy minussa, on kuin irronnut oksa: se heitetään pois, ja se kuivuu. Kuivat oksat kerätään ja viskataan tuleen, ja ne palavat poroksi.”

Voimme tuottaa hedelmää vain viinipuun osana.

Mieti: Millä tavoin olemme vaarassa joutua erotetuksi viinipuusta? Miten voimme kannustaa toisiamme pysymään Jumalan rakkaudessa?

Rukoile:

  • Pyydä Jumalaa auttamaan meitä pysymään hänen rakkaudessaan.
  • Rukoile, että me itse, järjestömme henkilökunta ja paikalliset ja kansainväliset kumppanimme tuottaisimme kaikki hedelmää.
  • Rukoile, että ihmiset ympärillämme ja yhteisöt, joissa työskentelemme, näkisivät Kristuksen elämämme kautta.

4. Mikä on hedelmän tuottamisen tavoite?

Joh. 15:8: ”Siinä minun Isäni kirkkaus tulee julki, että te tuotatte runsaasti hedelmää ja niin osoitatte olevanne opetuslapsiani.”

Tuottavuuden ja hedelmän tuottamisen välillä on eroa. Tuottavuus on nopeus, jolla yritys tai maa valmistaa tavaroita, ja sitä arvioidaan yleensä tarvittavien ihmisten ja materiaalien määrän perusteella.

Hengellisen hedelmän tuottaminen on tulemista enemmän Jeesuksen kaltaiseksi (Gal. 5:22-23). Pysymällä yhdessä Kristuksessa yksimielisinä viitoitamme muille tietä Jumalan luo. Jeesus rukoili tätä meille juuri ennen kuin hän kulki ristille (Joh.17:20-23).

Mieti: Millä tavoin olemme vaarassa käyttää enemmän voimia tuottavuuteen kuin Kristuksen kaltaiseksi tulemiseen?

Miten voimme laittaa etusijalle pyrkimyksen tulla Kristuksen kaltaiseksi, tuomaan kunniaa Jumalalle samalla kun suoritamme velvollisuuksiamme?

Miten voimme edistää ykseyttä?

Rukoile:

  • Pyydä Jumalaa tuomaan kunniaa nimelleen koko raamatunkäännöstyöliikkeessä.
  • Rukoile niiden allianssiin kuuluvien yhteistyökumppaneiden ja muiden puolesta, joiden tilanteessa on vaikea kertoa uskosta avoimesti.
  • Pyydä Jumalaa tuomaan rauha alueille, joilla työ on vaikeaa sodan, epävakaan tilanteen ja muun vastustuksen vuoksi, ja tukemaan näillä alueilla toimivia työtovereita.

5. Miten pysymme Jumalan rakkaudessa?

Joh. 15:9-11: ”Niin kuin Isä on rakastanut minua, niin olen minä rakastanut teitä. Pysykää minun rakkaudessani. Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan. Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi.”

Osa Kristuksessa kasvamista on olla rohkeasti kuuliainen hänen sanalleen ja sille, mitä tunnemme hänen sanovan meille. Kuuliaisuudessa koemme hänen voimansa ja pääsemme irti asioista, jotka pidättelevät meitä. ”Kun siis ympärillämme on todistajia kokonainen pilvi, pankaamme pois kaikki mikä painaa ja synti, joka niin helposti kietoutuu meihin. Juoskaamme sinnikkäästi loppuun se kilpailu, joka on edessämme” (Hepr. 12:1).

Mieti: Missä asiassa tunnet Jumalan kutsuvan sinua uuteen sitoutumiseen ja kuuliaisuuteen?

Olemme hyvin erilaisten oksien joukko, mutta silti osa samaa viinipuuta. Kuinka voimme pysyä yhdessä monimuotoisuudessamme?

Psalmi 16:9-11 muistuttaa, että löydämme ilon Jumalan läsnäolossa. Miten voimme vaalia iloa yhteisössämme?

Rukoile:

  • Tee parannus, jos se on tarpeen.
  • Pyydä Jumalaa korjaamaan vaikeat tilanteet, jotka ovat syntyneet tottelemattomuuden takia.
  • Sitoudu uudestaan rohkeaan kuuliaisuuteen ja viettämään aikaa Jumalan läsnäolossa.
  • Rukoile, että raamatunkäännöstyössä mukana olevat työntekijät, kumppanit, projektit ja muut sitoutuisivat lujasti kuuliaisuuteen ja täyttyisivät Jumalan ilolla.

Jumala on suvereeni ja kaikkivaltias, silti Hän on kutsunut meidät osallistumaan Hänen missioonsa. Rukous on oleellinen osa osallistumista ja pitää meidät juurtuneina suhteeseemme Jumalan kanssa.

Lähde: Wycliffe Global Alliance

Käännös: Riitta Bonny