En ole koskaan etsinyt tätä ymmärrystä akateemisessa mielessä, vaan olen halunnut ymmärtää Jeesuksen opetuksia, erityisesti vertauksia sen vuoksi, että voisin julistaa yksinkertaisesti, ymmärrettävästi ja koskettavasti.
Ymmärryksen etsintäni alkoi aikanaan Helsingin Raamattukoulusta. En osaa kuvailla, kuinka lumouduin Risto Santalasta: hänen tavastaan opettaa ja ennen kaikkea hänen syvästä juutalaisuuden tuntemuksestaan. Santalaa kuunnellessani tuntui kuin olisin alkulähteillä tai Jeesuksen jalkojen juuressa. Siellä olivat myös monet suuret juutalaisuuden tuntijat kautta historian, puhumattakaan varhaisista ja Jeesuksen aikana tunnetuista rabbeista.
Suhteeni Santalaan ei jäänyt vain opiskelijavuosiin, sillä pidimme yhteyttä aina hänen elämänsä loppuun saakka. Hän oli minun heprean sanakirjani. Kun halusin tietää, mitä jokin sana heprealaisessa Raamatussa tarkoitti, soitin Santalalle ja sain kattavan selityksen sanan eri merkityksistä, taustasta ja käyttötavoista eri aikakausilla.
Tämä kaikki vahvisti käsitystäni, että Raamattu ei ole ymmärrettävissä ilman juutalaisuuden ymmärtämistä. Sitä ei voi irrottaa sen omasta viitekehyksestä rikkomatta samalla sen sisäistä olemusta.
Toinen suuri opettajani oli Kenneth E. Bailey, johon tutustuin henkilökohtaisesti 25 vuotta sitten, kun vaimoni Marjo ”raahasi” minut puoliväkisin kuuntelemaan hänen luentojaan. Bailey johdatti minut laajemmin seemiläisyyteen: seemiläiseen kieleen, kulttuuriin ja erityisesti Jeesuksen vertauksiin, joita opin kuulemaan ja ymmärtämään Lähi-idän ihmisten silmin. Ymmärrykseni ei vain lisääntynyt, vaan mukaan tulivat nyt myös tunteet, hajut, maut ja kokemukset Jeesuksen opetusten sisällä. Ennen osasin käsitteellisesti kertoa, mitä synti on. Nyt tuli mukaan uusi ulottuvuus: osaan kertoa, miltä synti tuntuu.
Olen tehnyt pitkän matkan päästäkseni sisälle Sanaan (Joh. 1:1). Silti olen saanut siitä vain maistiaisia. Voidakseni olla evankelistana yksinkertainen, pitää minun tietää. Voidakseni olla koskettava, pitää minun tuntea. Voidakseni olla uskottava minun pitää luottaa. Voidakseni rakastaa, minun pitää tuntea Jeesus.
Tein jo nuorena kauaskantoisen oivalluksen: Oppiakseni ymmärtämään Jeesusta minun on kuunneltava heitä, jotka puhuivat samaa kieltä ja elivät samassa ajassa, kulttuurissa ja paikassa kuin Jeesus.
Ilkka Puhakka
Kirjoittaja on evankelista Suomessa ja muualla maailmassa. Hän on tehnyt 18 vuotta lähetystyötä Venäjän vankiloissa sekä toiminut taustavaikuttajana Sagirim – King’s Kids -järjestön lapsi- ja nuorisotyössä. Hän työskentelee Mission Europe -järjestössä.
Sanan säilä on uusi palsta, jolla erilaiset kirjoittajat kertovat ajatuksiaan kielestä, kulttuurista, Raamatusta ja lähetystyöstä. Kirjoittajien mielipiteiden ei välttämättä tarvitse edustaa Wycliffe Raamatunkääntäjien näkemystä.